Please Wait ...

10 Important Points In Making a Google Friendly Website
Google Friendly Website

10 Important Points In Making a Google Friendly Website

By admin on 22 April 2019

These days online marketing companies are doing anything to increase the number of website visitors and online sales without any COST.One of the most effective ways of FREE marketing is SEO or SEARCH ENGINE OPTIMIZATION.

While a countless number of businesses only focus on areas such as content creation and social networking, they ignore some important techniques that are useful for search engines such as Google and Bing.

search-engine-friendly

We know that content and social media marketing channels are fairly new in regards to SEO, but as you might think, they might not be as practical. You can create and share very informative and beneficiary content among all of your social media platforms and see it does not necessarily translate to Search Engine Optimization results.
SEO principles are techniques that should be utilized to make your website easily accessible to visitors and search engines.

Here are 10 IMPORTANT points to make a website Search Engine friendly…

1. Optimizing Website URLs

Sometimes website content manager populates a page URL (link) along with unrelated and meaningless characters in the address bar by default. Page URLs are intended for connecting with websites and other pages. It is very important that the URL shows the page link correctly.

Solution: Make sure these URLs are free of any meaningless characters and are optimized for search engines

2. Optimizing Website’s Speed:

One of the most important SEO parameters that plays a key role in Google’s ranking algorithm is the loading speed of pages on your website.

Solution: By utilizing the free tool that Google has released to public, you can check the speed of your web pages. You can also utilize the insights this tool provides to improve your website’s speed

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

 

3. Optimizing The Internal Links:

Page Rank is one of the parameters that Google uses in its ranking. A higher page rank gives you a better chance of increasing your site’s rank in search results. Page rank is a score that is given to internal pages using a formula. This score is allocated to every page that is given a URL on the website.

FORMULA: The score given to internal links by Page Rank = Page Rank (divided by) The number of internal links
EXAMPLE:
Page Rank – 8 – & 40 internal links = Page Rank of 0.2 for each internal link
Page Rank – 8 – & 10 internal links = Page Rank of 0.8 for each internal link

SOLUTION: Review your internal link structures and make sure they are not linking to any unnecessary pages sometimes resulting in “Page Not Found”

4. JavaScript Optimization

Search engine crawlers spend a lot of time crawling and navigating JavaScript code. Even though it does result in a better search, it also has it’s flaws. JavaScript codes sometimes prevent search engine crawlers from finding important content and links. If your website has a lot of JavaScript codes, make sure these codes aren’t preventing the search engine crawlers from reading important information. If they do, try to write the code optimized for crawlers to be able to read or find other ways to make it possible for these crawlers to find the content.

For instance:
Our company optimizes JavaScript code for search engines, particularly Google crawlers, to make sure that there is pretty much no room for errors and all the content will be indexed in the best way possible.

5. Problem Solving For Search Engine Spiders

Sometimes, websites attempt to include important content such as pictures in page pop-ups, but unfortunately they don’t consider a return link to the main page. This can create problems for search engine crawlers as it is possible that the pop-up leads them to another page or somewhere that you did not intend it to go. Search engines tend to not show pages in search results that do not provide optimal usability to the viewer and this could result in your page not being shown in search results.

Solution: If you used pop-ups, block it in the “robos.txt” file or use a “nofollow” tag to prevent search engine crawlers from crawling the pop-ups.

 

6. Optimize Schema Markups

In 2011, Google, Yahoo and Bing created a new HTML code that helped them better understand the web and collaborated together. The result of this collaboration was “schema.org”. There are a variety of schema designs you can utilize to introduce your products or services to search engines. According to search engines, to have a semantic website, it is vital that the pages of your sites have been marked based on sechema.org.

Solution: Check your site’s HTML code and make sure it is based on schema markings. You can also use a small handy tool like Google Structured Data Testing Tool to properly handle the marking.

7. Optimize User Interface

The more user friendly your website is for your visitors, the better it is for search engine crawlers. Google also has a user-experience parameter in it’s Panda algorithm. It is very important for you to code/ design your website with visitor usability in mind to create a better experience for the users and search engine crawlers.

Solution: Make sure you code and design your website with user experience in mind

You can use analysis tools to determine whether your site is optimized for usability or not. Based on the recommendations these tools provide you can go back and try to fix these issues. You can also hire professionals to perform this analysis for you and solve the problems. You can also create a search tool for your website. You have to also make sure the keywords that are being searched for have correlating content to show to create a seamless use experience.

8. Optimizing Code/ Important Content

If you pay attention to e-commerce websites, you’ll realize that they categorize their products and create sub-categories, and under each item there’s a part for promotional texts. This is suitable for humans, but not for search engines. The content you place below the products is of little importance to search engines, so try to write the content before your product images.

Solution: Utilize the HTML section, move your product description before the photo and try to write your text commercially appealing.

9. Use Proper HTML Elements For Page Templates

Search engines use HTML to understand content and page relationships. Using the right HTML elements in your pages optimizes your content and increases the chance search engines can find its relevance to other pages.

Solution: Be sure to use H1 to H6 tags in the description and use and the [alt] tag for the images in your templates.

10. Google Webmaster Tools

Make sure your site is registered and is enabled in the Google’s Webmaster Tools. This tool allows Google to contact you for any problems that has been encountered in regards to your website.